Negara Kenya

Republik Kenya adalah sebuah negara di Afrika Timur yang bersempadan dengan Ethiopia di utara, Somalia di timur, Tanzania di selatan, Uganda di barat, Sudan di barat laut serta Lautan Hindi di bahagian tenggara. Negara seluas 580,000 km persegi ini berpenduduk seramai 41 juta orang .Bandar terbesarnya adalah Nairobi, yang juga merupakan ibu kotanya.

Peta Negara Kenya

Nairobi, ibukota Kenya

Pelajar Kolej di Nairobi

Wanita Kenya 

Pelajar sekolah luar bandar

Sejarah pra-kolonial

Afrika utara pindah ke Kenya pada sekitar 2000 SM. Peniaga Arab mula mengunjungi kawasan pesisir Kenya pada awal abad pertama. Kerana jarak Kenya yang dekat dengan Semenanjung Arab mengundang penjajahan Arab , dan tempat tinggal bagi orang Arab dan Parsi berkembang di sekitar pesisir pada abad ke-8. Pada awal millenium, suku Nilotic dan Bantu mula masuk ke daerah ini, dan sampai sekarang merupakan tiga perempat daripada penduduk Kenya. Beberapa abad sebelum penjajahan, Kenya merupakan sebahagian dari kawasan timur Afrika yang digunakan oleh bangsa Arab untuk mencari budak/hamba. Awalnya carian hamba ini berasal dari Arab, namun kemudian juga datang dari Zanzibar (seperti Tippu Tip). Suku Ameru berasal dari budak yang melarikan diri dari tanah Arab sekitar tahun 1700.

Swahili, sebuah bahasa Bantu yang menggunakan banyak kata dari bahasa Arab, berkembang menjadi lingua franca untuk perdagangan di banyak kalangan.

Bekalan air di sekolah pendalaman

Suku bangsa Maasai, Kenya

Suku bangsa Kenya

Penganut Islam Kenya

Perkampongan nelayan

Penempatan di kawasan pendalaman Kenya

Pergaduhan di antara kaum di Kenya

Sejarah kolonial

Orang Portugal merupakan orang Eropah pertama yang menerokai Kenya, Vasco da Gama melawat Mombasa pada 1498. Portugis mengawal bahagian pesisir Kenya bermula dari Malindi sampai Mombasa . Kehadiran kolonial Portugis di Afrika Timur secara rasmi bermula pada 1505, ketika bendera kapal di bawah pimpinan Don Francisco De Almeida mengebom dan merompak Kilwa, sebuah pulau yang terletak di selatan Tanzania. Seterusnya, orang Portugis merompak Mombasa ketika pemimpin bandar menolak untuk membayar cukai. Kemudian Hoja (sekarang dikenali sebagai Ungwana, terletak di muara Sungai Kuala), Barawa, Angoceh, Pulau Pate juga diserang dan bandar-bandar pesisir lain sampai Lautan Hindi barat merupakan syurga bagi kepentingan perdagangan Portugis dan cukai diserahkan kepada Portugis oleh bandar-bandar di sepanjang pesisir.

Politik dan Kerajaan

Kenya adalah negara republik demokrasi perwakilan dengan sistem presiden, di mana Presiden Kenya menjadi ketua negara dan ketua kerajaan sekali gus. Negara ini juga memakai sistem multiparti. Kuasa eksekutif dipegang oleh kerajaan, yang juga memegang kuasa perundangan bersama Perhimpunan Kebangsaan . Kekuasaan judisial tidak dipengaruhi oleh dua kuasa tersebut.

Sejak kemerdekaan, Kenya berjaya menjaga kestabilan negara di tengah-tengah perubahan sistem politik dan krisis-krisis di negara jirannya. Ditambah lagi selepas melaksanakan sistem demokrasi multi parti, penduduk Kenya boleh menikmati kebebasan yang lebih. Reformasi yang dilaksanakan parlimen pada tahun 1997 menyemak semula beberapa undang-undang yang opresif, diwariskan dari era kolonial dan mengekang kebebasan bercakap dan berkumpul.

Pada Disember 2002, berlaku perubahan dalam kuasa di Kenya. Untuk pertama kalinya diadakan Pilihan raya Kenya 2002 yang terbuka dan demokratik, serta oleh pemerhati antarabangsa undian bebas dan adil. Kekuasaan yang tadinya dipegang satu parti sejak merdeka berpindah ke koalisi-sekutu baru parti politik. Dari pilihan raya tersebut, Mwai Kibaki terpilih menjadi Presiden Kenya.

Pada Disember 2007, Kibaki memenangi Pilihan raya Presiden Kenya 2007 secara kontroversi. Akibatnya rusuhan pecah dan merebak di Kenya. Kemudian pada April 2008, Kibaki mengumumkan kabinet baru yang merupakan campuran antara parti berkuasa dan oposisi di mana pemimpin oposisi Raila Odinga menjadi Perdana Menteri Kenya. Masing-masing parti juga berhak memilih wakil perdana menteri sendiri.

Ekonomi

Ekonomi Kenya banyak bergantung kepada pelancongan, pendidikan yang lebih tinggi dan telekomunikasi, kemarau pertanian, terutamanya ladang teh .Ekonomi Kenya meningkat 7% pada tahun 2007 dan hutang luar negeri berjaya dikurangkan.

Matawang Kenya

Ekonomi terbesar di Afrika timur .Pertumbuhan besar dalam sektor perkhidmatan, didorong oleh perkembangan pesat dalam aktiviti telekomunikasi dan kewangan sejak sedekad yang lalu.Namun sektor pertanian tidak boleh dipercayai yang menggunakan 75 peratus daripada tenaga buruh. Sebahagian besar penduduk sentiasa kebuluran dan banyak bergantung kepada bantuan makanan . Industri dan pembuatan adalah sektor yang paling kecil ,hanya 16 peratus daripada Keluaran Dalam Negara Kasar.

Sehingga Mei 2010, pengembangan ekonomi dalam pelancongan, telekomunikasi , pengangkutan, pembinaan, dan pemulihan dalam sektor pertanian . Bank Dunia meramalkan pertumbuhan sebanyak 4% pada tahun 2010 dan potensi pertumbuhan 4.9% pada tahun 2011.

Pelancongan

Sektor perkhidmatan Kenya, yang menyumbang kira-kira 63 peratus daripada KDNK, terutama aktiviti pelancongan. Sektor pelancongan bangkit sejak merdeka dan akhir 1980-an menjadi sumber pertukaran wang asing. Pelancong dari Jerman,United Kingdom ke Taman Negara Tsavo (20.808 km persegi) di bahagian tenggara. Sektor lain ialah bunga-bunga, teh dan kopi. Pada tahun 2006 pelancongan menjana AS $ 803 juta, meningkat daripada AS $ 699 juta pada tahun sebelumnya.

Gunung Kenya

Gunung Kenya adalah gunung tertinggi dan menjadi nama negara tersebut.Istilah Kenya dari bahasa Kikuyu .Kenya terkenal dengan kawasan safari yang luas, indah dan menarik. Antaranya ialah Tsavo National Park, Maasai Mara, Nakuru National Park, dan Aberdares National Park. Tasik Victoria adalah tasik ai tawar yang kedua terbesar di dunia (selepas Tasik Superior di AS). Tasik ini dimiliki oleh dua negara iaitu Uganda dan Tanzania.

Pemandangan Gunung Kenya

Badak Sumbu Putih di Taman Negara Nakuru Kenya…

Rusa Bongo di Gunung Kenya

Ribuan Flamingo di Taman Negara Nakuru Kenya

Baboon dan anaknya

Baboon dan anaknya

Pertanian di Kenya

Pertanian adalah penyumbang kedua terbesar Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK). Tahun 2005, pertanian, termasuk perhutanan dan perikanan, menyumbang kira-kira 24 peratus daripada KDNK.Tanaman teh, kopi ; hasil hortikultur menjadi sumber eksport Kenya . Harga Jagung selalu turun naik kerana faktor cuaca. Pada 2004 seramai 1.8 juta penduduk berhadapan dengan kemarau.Tanaman teh, kopi, sisal, pyrethrum, jagung, dan gandum ditanam di tanah tinggi yang subur. Ternakan lembu meluas di savana separa gersang di utara dan timur . Kelapa , nanas , kacang gajus , kapas , tebu , sisal, dan jagung ditanam di kawasan tanah rendah.

Malangnya, negara ini tidak mencapai tahap kecekapan dalam bidang pertanian yang dapat menjamin keselamatan makanan dan penduduk di bawah garis kemiskinan. Sebahagian besar penduduk sentiasa kebuluran dan banyak bergantung kepada bantuan makanan. Rangkaian keretapi tidak mencukupi dan pengangkutan udara yang mahal. Warga Kenya selalu mendapat bantuan daripada Palang Merah .

Agama

Majoriti rakyat Kenya berugama Kristian (83%), dengan 47.7% Protestan dan 23.5% Roman Katolik. Muslim seramai 11.2% dan kepercayaan asal 1.7%. 60 % penganut Islam tinggal di kawasan pantai yang membentuk 50 peratus penduduk pantai . Kawasan-kawasan barat kebanyakannya beragama Kristian. Terdapat juga penduduk berugama Hindu (kira-kira 50,000) dan Bahai

Kesihatan

Terlalu ramai wanita dan kanak-kanak mati ketika lahir atau dalam tahun pertama kehidupan. Mereka mati sebelum hari jadinya yang kelima.

Wabak penyakit malaria, HIV / AIDS, radang paru-paru, cirit-birit dan malnutrisi menjadi pembunuh kanak-kanak . Dasar kesihatan yang lemah menjadi punca keadaan ini.

Terdapat 3-5 kelahiran setiap wanita secara purata. Jangka hayat dianggarkan di antara 47 dan 55 tahun. Sebilangan besar penduduk positif-HIV .Kematian ibu yang tinggi akibat kecacatan pada kemaluan wanita.

Pendidikan

Sistem pendidikan di Kenya terdiri daripada pendidikan awal kanak-kanak, rendah, menengah dan kolej. Pendidikan awal kanak-kanak selama 3 tahun, sekolah rendah 8 tahun, menengah 4 dan universiti 4 atau 6 tahun bergantung kepada jenis kursus. Pra sekolah mensasarkan kanak-kanak berumur tiga tahun hingga lima.

Sukan

Kenya aktif dalam sukan seperti kriket , rali , bola sepak,ragbi dan tinju . Kenya secara konsisten menghasilkan pelari jarak jauh di Sukan Olimpik dan Sukan Komanwel terutamanya dalam 800 m, 1,500 m, 3,000 m lumba kuda berhalang, 5000 m, 10,000 m dan maraton. Atlet Kenya bersaing dengan pelari dari Maghribi dan Ethiopia.Antara atlet itu ialah Catherine Ndereba , Paul Tergat, dan Ngugi John serta David Rudisha.

NOTA: Fakta mengenai negara Kenya di atas adalah dari Ensiklopedia bebas Widipedia

Advertisements
Categories: Uncategorized | 1 Komen

Navigasi kiriman

One thought on “Negara Kenya

  1. Rosliza

    Rajinnya tok wan nana…

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.

%d bloggers like this: